
 
In Case No.315/05 

… 

 

Present for: HPSEB     :Sh.Surinder Chandra  

       CE(Com) 

 

Consumer Representative:     :None 

 

Order 

            … 

Heard. The Commission herewith clarifies the issues raised by HPSEB in its clarificatory  

petition on HPERC (Recovery of expenditure for supply of electricity) Regulation, 2005. 

 

 

Sr. 

No. 

Regulation Interpretation of the 

Licensee 

Clarification 

 

 

1 3(1)(a) in the case of application for 

low tension supply where such 

supply requires only laying the 

service line from the existing 

distributing mains to the consumer’s   

premises, the distribution licensee 

shall estimate and recover the cost 

of service line and the cost of 

terminal and metering arrangements 

at the premises of the consumer.  

The cost of meter shall not be 

included; 

 

In case capacity is 

available at the existing 

transformer and only 

laying of service line is 

required, only the cost 

of service line as well 

as terminal equipment 

is to be charged from 

the consumers 

excluding the cost of 

metering arrangements. 

The interpretat-

ion of the 

licensee is 

correct except 

that the cost of 

meter including 

CT, PT and not 

the metering 

arrangement 

shall be 

excluded. 

2 3(1)(b)in the case of application 

where there is a need to erect new 

electrical plant     such as 

distribution transformer (DTR) 

alongwith the switch gear etc., for 

extending supply to the applicant for 

low tension connection, the licensee 

shall estimate and recover the cost of 

electrical plant as follows,- 

 

Cost of the works of erection of  

Distribution transformer               

(DTR) including the cost of switch- 

gear  and transformer (in rupees)   =P                                                       

Rated capacity of DTR (kVA) =Q 

Cost per kVA (in rupees)         =P/Q 

Contract Demand of the applicant   

(kVA)                                       =K 

 

Amount payable by  the applicant 

towards electrical          

plant(in-rupees)        =K*(P/Q) 

 

Provided that the distribution 

licensee shall estimate the cost of 

electrical plant and works based 

upon the approved latest cost data as 

published by the distribution 

licensee: 

In case the 

augmentation of 

distribution transformer 

is required to release 

the load to the applicant 

then proportionate cost 

on Contract Demand (in 

KVA)/ Connected Load 

(KW in case of 

domestic consumers) is 

to be charged from 

consumers. 

The interpretat-

ion of the 

licensee is 

correct and 

should be read 

with special 

order No. 414 

issued  on 6
th
 

Oct. 2005 in 

respect of  

applicability of  

Contract 

Demand and 

connected load.  



 

Provided further that the standard 

minimum size of the distribution 

transformer (DTR)  viz. single phase 

6.3 kVA, 10 kVA, 16 kVA 

individually or in banking mode or 

three phase 25 kVA shall be 

proposed to meet with the  contract 

demand  of the applicant:  

 

 

Provided further that in case there 

are subsequent applications for 

supply or additional supply and the 

existing electrical plant has – 

 

3 3(1)(b) (i) adequate spare capacity to 

meet with the additional demand, or 

 

To be charged as per 

interpretation given 

against Regulation 3(a) 

The interpretat-

ion is incorrect. 

The recovery 

charges shall be 

as per 

regulation 

3(1)(b) and not 

3(1)(a) 

 

4 3(1)(b) (ii) spare capacity but not 

sufficient to meet with the additional 

demand, and there is need to 

strengthen/augment the existing  

electrical plant for meeting the 

additional supply, 

The licensee shall estimate and/or 

recover the cost in the like manner, 

including the actual cost already 

incurred, with compound interest at 

the rate of 8% per annum on prorata 

basis and the credit of the 

depreciated cost of old/existing 

electric plant rendered surplus on 

account of augmentation shall be 

afforded in the estimate; 

 

 

In case for the release 

of additional load if the 

existing distribution 

transformer is required 

to be augmented and as 

per the provision 

necessary credit for 

dismantled material at 

depreciated cost is also 

to be afforded so the 

consumer is required to 

pay the cost/KVA of 

additional capacity 

created by 

augmentation i.e. net 

cost of Augmentation/ 

additional capacity 

created. 

The interpretat-

ion of the 

licensee is 

correct provided 

that the cost 

already incurred 

before the 

commencement 

of these 

regulations  

shall not be 

recovered in 

respect of the 

spare capacity 

existing in the 

Transformer. 

Only the cost 

for meeting 

balance 

additional load 

shall be 

estimated and 

recovered in the 

like manner. 

 

5. 3(1)(c) in the case of applications 

where there is need to erect, 

strengthen, augment or extend the 11 

kV,  22 KV or LT line in order to 

establish a distribution transformer 

and extend supply to the applicant, 

the distribution licensee shall 

estimate and recover the cost of such 

section of 11 KV, 22 KV or LT line 

per kilometer basis based upon the 

If there is need to 

extend 11/22 KV or LT 

line for the 

establishment of 

distribution 

transformer, the total 

cost of line and 

distribution transformer 

will be recovered on per 

KVA basis of capacity 

HPSEB shall 

read these 

regulations in 

conjunction 

with the 

standard 

voltages 

specified in the 

tariff order for 

FY,2005-06 and 



approved latest cost data as 

published by the distribution 

licensee.  

 

of distribution 

transformer. There is no 

provision in the 

Regulations for 

charging the cost of 

upstream augmentation 

of sub-station. 

However, there may be 

cases, where for the 

release of connections 

on L.T. the capacity 

augmentation of 33/11 

KV S/stn. Is also 

needed. It is required to 

be clarified whether the 

cost of upstream up-

gradation is also to be 

recovered from LT 

consumers. 

 

Further, it also needed 

to be clarified whether 

the total cost of 

capacity augmentation 

is required to be 

apportioned to 

augmented capacity 

only. 

from time to 

time. 

In case of HT 

and EHT 

consumers, the 

recovery of cost 

shall be  for the 

up-gradation of 

feeding sub-

station and the 

line only and 

not the up-

gradation of 

upstream sub-

station/line. 

It is further 

clarified that 

recovery 

charges from 

the consumer 

shall be 

apportioned to 

the additional 

augmentation  

and not the total 

augmented 

capacity 

provided that 

the cost already 

incurred before 

the 

commencement 

of these 

regulations  

shall not be 

recovered in 

respect of the 

spare capacity 

existing in the 

Transformer. 

Only the cost 

for meeting 

balance 

additional load 

shall be 

estimated and 

recovered in the 

like manner. 

 

6. 4(1)(a) In the case of the application  

for new connection, where such 

supply requires only extension of 

high tension line from the existing 

network to the consumer’s premises, 

the distribution licensee shall 

estimate and recover the cost of 

works, service line and the cost of 

terminal and metering arrangements 

at the premises of the consumer, but 

not including the cost of meter and 

To be dealt with as per 

interpretation of 

(3)(1)(a) above. 

The interpretat-

ion of the 

licensee is 

correct except 

that the cost of 

meter including 

CT, PT and not 

the metering 

arrangement 

shall be 

excluded. 



current transformers and/or potential 

transformer used for metering. The 

distribution licensee shall estimate 

and recover the cost of service line 

on per kilometer basis and the cost 

of metering arrangements based on 

the latest approved cost data as 

published by the distribution 

licensee; 

 

 

 

7. 4(1)(b) In the case of application 

where there is a need to erect a new 

power transformer or augment the 

capacity of existing power 

transformer with or without bay 

extension at a 33/11 kV sub-station 

for extending supply to the 

applicant, the distribution licensee 

shall estimate and recover the cost of 

the works involved in the manner 

mentioned  in clause (b) of sub-

regulation (1) of regulation 3; 

To be charged as per 

interpretation of 3(1) (a) 

The interpretat-

ion is incorrect. 

The recovery 

charges shall be 

as per 

regulation 

3(1)(b) and not 

3(1)(a) except 

that cost of 

meter including 

CT, PT and not 

the metering 

arrangement 

shall be 

excluded. 

 

8. 4(1)(c) in the case of applications 

where there is a need to erect a new 

33/11 kV sub-station in order to 

extend supply to an individual 

applicant, the distributing licensee 

shall estimate and recover the cost of 

such sub-station.  

In such cases also the 

cost share is to be 

charged proportionate 

to the contract demand 

of the consumer. 

The interpretat-

ion of the 

licensee is 

correct. 

9. 4(1)(d) In the case of application 

where there is need to erect , 

strengthen, augment or extend the 

HT line in order to establish a power 

transformer and/or 33/11 kV sub-

station for extending supply to the 

applicant, the distribution licensee 

shall estimate and recover the cost of 

such section of EHT line on per 

kilometer basis.  

 

In such case cost of HT 

line as well as Sub-

station is to be charged 

on proportionate basis. 

However, clarification 

on the recovery of cost 

of section of EHT line 

as mentioned in 4(d) of 

the regulations. 

The word EHT 

shall be 

replaced by HT 

and the 

necessary draft 

amendment to 

this effect is 

being notified 

by the 

Commission. 

 

10.  In case the consumer is 

to be provided 

connection from a Sub-

station on primary 

voltage of the 

transformer in that case 

the cost share is to be 

regulated according to 

the capacity available at 

upstream sub-station 

i.e. feeding sub-station. 

The interpretat-

ion of the 

licensee is 

correct. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



As required under regulation 13 of HPERC (Recovery of Expenditure for Supply of Electricity) 

Regulations 2005, the Board shall file the cost data book by 31
st
 December 2005 with the Commission 

for its approval.  

 

           Sd/- 

(S S Gupta) 

Chairman. 

Dated: 31/10/2005 

 


